När GK – Här andas naturen Gotland

Så här ska det se ut på Gotland, Stora fält med härlig natur och en kvarn! Vackert! Väkommen till När GK

Så här ska det se ut på Gotland, Stora fält med härlig natur och en kvarn! Vackert! Väkommen till När GK

När man åker till Gotland så kanske man förväntar sig lite av en viss natur. En dag under vår lilla golfvecka på Gotland så begav vi oss till När GK, på den östra sidan av denna fantastiska ö, och här bjuds det verkligen på landskap som andas Gotland.

 

När GK är en klubb som har en lite speciell och anrik historia. Den har funnits länge och vart med om både det ena och det andra genom historien och som nu har sitt säte strax utanför den lilla byn När på den östra sidan av Gotland. Det är en klubb och förening som andas Gotland, och man känner stolthet från medlemmar när man kommer hit.

Klubbhuset i sig är väl dock inte egentligen något speciellt. Men det är vad man kan förvänta sig. Det finns en trevlig reception i korvlucke-stil och en mindre shop med det man kan behöva. Men det bjuds på god service här och de tar lika väl hand om sina greenfeegäster som sina medlemmar. Det märks att de tycker det är kul och viktigt att få gäster att trivas. Det är ett stort plus!

 

I Restaurangen står Evert och tar emot oss och fixar två riktigt fina burgare som vi äter på uteserveringen. Det tar lite tid, men de är väl värda att vänta på! Restaurangen har ett riktigt intressant utbud av spännande Gotländska rätter samt de mest klassiska husmansvarianterna. Bra priser och god mat! Tycker absolut du ska åka hit i tid till din starttid och avnjuta en go lunch!

Första nio är smala och knixiga, spela smart. Akta dig för enbuskarna!

Första nio är smala och knixiga, spela smart. Akta dig för enbuskarna!

Väl ute på banan så är det två helt olika karaktärer som vi skall ta oss igenom… Inledningen bjuder på tighta inramade fairwyas med enbuskar precis överallt. Det känns Gotland och det känns kul. Jag har inte spelat en annan bana någonstans som är som När. Vi kommer mitt under den varma högsommaren så fairway är torr och det rullar på ordentligt.

De första nio hålen är kortare och väldigt smala, och rätt så knixiga. Du vill lägga dina utslag med precision istället för längd för att få ut så mycket som möjligt av dina slag. Du vill hellre ligga i skogen än kring en enbuske. Vilket känns lite unikt här. Men jag gillar det. Det är en stark karaktär och profil på denna banan som känns tydlig och jag gillar den.

Efter hål 9, så kommer en liten besvikelse, och det är kiosken.. Den är nog tyvärr, något av de sämre jag sett. Den är obemannad och utbudet är mer eller mindre inget alls. Det fanns 3-4 Zingo i en golvkyl samt 2-3 riktigt torra bullar. Men det var mer eller mindre det som fanns.

Hål 11, ett grymt härlig korthål.

Hål 11, ett grymt härlig korthål.

Väl ut på banan igen så möts vi direkt av en helt annan typ av bana. Här är det öppen hed som vi skall ta oss över med en riktigt ordentlig högruff som ramar in fairway. Här behöver du inte alls slåss med lika många enbuskar men det kan vara svårare att hitta bollarna om du inte håller dig på fairway. Spännande och kul med så olika karaktärer på banan. Jag ser det bara som positivt!

Konditionen på banan är förhållandevis bra. Den varma sommaren sätter sina spår på fairway och ruffen är mer eller mindre uttorkad helt. Men kring greenerna är gräset grönt och greenerna är riktigt trevliga. Inte toksnabba, men det rullar bra och jämt och du kan direkt skaffa dig en känsla kring hastigheterna redan på de första hålen.

Den varma sommaren sätter sina spår på fairways, men greenerna har de tagit väl hand om. Här ett svårt inspel på hål 2.

Den varma sommaren sätter sina spår på fairways, men greenerna har de tagit väl hand om. Här ett svårt inspel på hål 2.

Under rundans gång så bjuds du på några riktigt spännande utmaningar som du kanske inte alls får se på många andra ställen runt om i landet. Det är en platt bana att gå, och du möts hela tiden av nya vyer över den magiska gotländska naturen. Jag trivs här. När vi hade spelat 18 hål, så kände vi direkt att vi ville gå 18 till. Men tyvärr fanns det inga tider kvar som passade oss så vi fick nöja oss med 18. Men det var 18 glada hål, och en välskött bana. Enda som jag tycker var lite dåligt var det att man inte hade någon koll alls på vart pinnarna stod på green. Det fanns inga markeringar om den stod kort eller lång. Så det var alltid en chansning när man skulle slå in bollarna på green om du hade 140+ kvar.

När GK har sin historia och de är stolta över den. Det märks när man pratar med medlemmarna och personal. Jag gillar den känslan man får av klubben och dess representanter och det är kul att sitta och lyssna på gamla historier om klubben. Sen att banan är unik i sitt slag, och rolig att spela så måste man ändå vilja spela den igen. Ska du till Gotland och tar med dig klubborna? Unna dig en dag på När GK.

 

 

Lämna en kommentar